*

KimmoHoikkala Kultturelli ihminen?

Musiikin merkitys ihmiselle

Musiikin historia on alkanut mielestäni silloin, kun ensimmäiset ihmisapinat ovat alkaneet rummuttaa merkkejä toisille ihmisapinoille. Evolutiivisesti tämä lienee kiinnostavaa, koska musiikki on nimittäin syntynyt ennen selvää puheviestintää. Rummuttaminen voi olla syntynyt samoihin aikoihin elekielen kanssa.

Musiikki tänä päivänä 

Musiikkia kuunnellaan nykyään erilaisista syistä johtuen. Moni haluaa musiikista lohdutusta sydänsuruihin tai energiaa. Toiset purkavat musiikin välityksellä aggressioita mielessään. Ja usein musiikin oikeanlaisen välityksellä saa hyvin monipuolista apua oman mielen ja tunteiden käsittelyyn.

Mitä musiikintekijät haluavat ilmaista?

En osaa sanoa tätä tietenkään tarkaan että mitä artistit haluvat musiikillaan ilmaista, mutta veikkaan että parhaimmat musiikkiteokset ovat tehty omaan elämään ainakin osittain pohjautuen. Tunteiden voima on silloin musiikissa todella vahva, jos laulun vielä tulkitsee sen tekijä, jonka elämään laulu jollakin tapaa liittyy. Toki moni lauluntekijä voi tehdä laulun tarkkailuasetelmasta tiettyyn fiktiiviseenkin tarinaan pohjautuen. Fiktiivisyys ei alenna tietenkään melodian vaikuttavuutta ja sen purevuutta kuulijoiden korviin. 

Melodian avulla voi peilata tunteitaan

Melodiassa kuvastuu tunteiden vaihtelu tarinan edetessä musiikin muodossa. Joskus sävellys voi olla puhtaan melankolinen, jolloin sen vaikuttavuus on juuri melankolisuudessa eikä tunnetasojen vaihtelussa. Eri sävellajit takuulla ruokkivat ihmisiä ajattelemaan erilaisia asioita elämässä. Jo pelkän melodian kuuntelulla voi peilata tunteitaan, ellei kyse ole sävellyksestä jossa ei ole yhtään vaihtelua kuten puhtaassa monotonisessa rummutuksessa.

Musiikki auttaa ihmistä kohtaamaan tunteitaan

Musiikin avulla ihminen voi muistaa jonkun vanhan tunnekokemuksen, vaikka hän kuulee saman laulun toistamiseen eri tilanteessa pitkän ajan jälkeen. Itselläni on esimerkki. Kuulin joulun alla laulun Heinillä härkien kaukalon, koska kyseinen laulu laulettiin isäni hautajaisissa, niin siihen jäi vahva tunnekokemisen muistijälki.

On minulla positiivisiakin kokemuksia musiikista, kuten Rafaelin enkeli - Pekka Ruuska, jonka kuulin ensimmäisen kerran, kun olimme kuudennella luokalla (isäni kuoleman jälkeisenä vuonna 1990) matkalla leirikouluun Lappiin bussilla ja olimme juuri ylittämässä Pirkkalan ja Tampereen välistä rajaa.

Toinen erittäin positiivinen musiikkikokemus oli, kun koulukaveri toi Pirkkalassa yläasteen musiikkitunnille laulun nimeltä: Africa - Toto

Paras

Nykyisistä lauluista joita olen kuullut vie positiivisuudessaan voiton: Burn - Ellie Goulding

Lahjakkuudet jyrää vaikka asenne auttaa

On paljon hyvää musiikkia ja musiikin tekeminen vaatii edelleen samanalaisia valmiuksia kuin esimerkiksi 1970-luvulla. Vaikuttaa siltä että enemmän on yrittäjiä musiikkibisnekseen menossa kuin ikinä, mutta en tiedä onko kaikilla oikein lahjakkuuttakaan. Tosin asenteella voi lahjakkuuden puuttumisen helposti täyttää.

Kiitos musiikista

Kiitos kaikille musiikintekijöille, vaikka ette olisikaan maailman tähtiä, niin silti musiikillanne on merkitystä jo muutamallekin kuulijalle. Lisäksi musiikin tekeminen voi olla merkittävä keino vaalia oman mielenterveyden tasoa, varsinkin kun moni artisti lienee oikeasti ennemminkin haavoittuva kuin psykopaattinen.

PS. Lisäys lauluihin, joilla on ollut suuri merkitys: Palkkasoturi - Hector, jonka veljeni soitti vuonna 1998 talossaan.

Löysin itse: Skitsofrenia - Juice Leskinen 

 

Hyvää kesää! smiley

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvää kesää Sinulle ja armaillesi.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kiitos Ari! Sitä samaa tietenkin sinulle. :)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Birgitta Valonen, Lauri Gröhn, Ari Alsio ja Kimmo Hoikkala. Viimeaikaiset musiikkiblogien kirjoittajat siis. Onpa inspiroiva aihe! Minäkin rummutan pöytää joskus (esimerkiksi Batman-teeman tahdissa iltaisin klo 20), ja saatanpa hyräillä kun kukaan ei ole kuulemassa - auto on hyvä paikka.

Äitivainaalta perimäni piano on kuitenkin tätä nykyä pelkkä sisustuselementti, eikä sitä ole viritetty ainakaan viiteen vuoteen. Mutta kukat maljakossa sen kannella näyttävät kivoilta, ja antaahan isokokoinen klassinen soitin huonekalunakin tiettyä kulttuurikodin leimaa.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Joillakin on aito innostus musiikin tekemiseen ja lähes kaikilta se puuttuu.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Tähän listaan pitää lisätä vuonna 1998 toisiksi vanhimman isoveljeni soittama laulu Hector:in Palkkasoturi.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kuuntelin tässä järjestyksessä: Rafaelin enkeli, African, Palkkasoturi ja Burn; mutta mihin väliin Skitsofrenia - kas, siinäpä pulma??? ;)

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset