KimmoHoikkala Kultturelli ihminen?

Tuomiopäivän profeetat! (kirjoitettu 14.6.2012)

  • Vuonna 2012 kirjoitin Puheenvuoron puolelle.
    Vuonna 2012 kirjoitin Puheenvuoron puolelle.

Lähtökohta miten määrittelen tuomiopäivän profeetan on se, että kyseinen profeetta haluaa kylvää kansalaisten keskuuteen epätoivoa ja pelkotiloja ehkä luvaten kuitenkin jotain toivoa, jos asiat tehtäisiin siten kuten profeetta itse näkee.

On olemassa kahdenlaisia maailmanlopun saarnaajia: toiset ovat puhdasta hihhuliosastoa ja toiset pyrkivät näyttämään fiksuilta, vaikka sanomaa ei todellisuudessa olekaan muuta kuin oma ja oman intressiryhmän edun vaaliminen.

Hihhuliosasto kerää omat kannattajansa huolimatta jopa järjettömyydessään jopa viihdearvoa sisältävistä julkisista esiintuloista. Fiksut tuomiopäivän profeetat ovat puolestaan sen verran huuhaata, ettei heidän kirjoituksiaan ihan viihteenäkään voi pitää, vaan kyseessä on usein jyräävä ja mukafaktoja esittävä kirjoitustyyli. Huuhaa-osasto on mielestäni vaarallisempi profetialuokka kuin puhtaat hihhulit, koska mukafaktoilla voi kalastella monien jopa järkipitoisten ihmisten suosiota.

Erilaiset riippuvuustekijät eri organisaatioista tekee ihmisen helposti puolueelliseksi ainakin jossain määrin. Ääritapauksissa tuomiopäivän mukafaktaa sisältävä profetia saattaa olla myös puhdasta oman edun ajamista muista piittaamatta, vaikka on vaikea kuvitella että pelkillä muka-faktoilla voi saada laajaa poliittista suosiota.

Kaikki osaavat olettaa, mutta kuka osaa väittää todistaen asiat oikeiksi, niin eipä sellaista profetiaa taida löytyä. Kaiken kaikkiaan yleensä kaikki profetiat kertovat myös jotain kyseisen profeetan mielenlaadusta ellei profetia ole sitten aivan kieli poskessa kirjoitettu. Kaikenlainen spekulointi ja kansan pelottelu tulevaisuutta ajatellen on typeryyttä ja joskus hyvin haitallista toimintaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat