KimmoHoikkala Kultturelli ihminen?

Mediapersoonat mediakritiikissä

Miksi aiheeton kritiikki tuntuu pahalta? Sanotaahan Suomessa, että 'se koira älähtää johon kalikka kalahtaa'. Pitää tietenkin ymmärtää ero kritiikin ja kunniaaloukkaavan mahdollisesti herjaavan ja uhkaavan viestinnän välillä.


Kritiikkiä vastaan hyökkäämällä haetaan myötätuntoa

Pr-vaikutusta saa tosi helposti ainakin Suomessa arvostelemalla kriitikoita mediassa megafonilla täysin ala-arvoisille tuotoksille. Ovelinta itsensä puolustamista kritiikkiä vastaan on tosiaan vastata olemattomaan kritiikkiin ja sitä liioitellen hakea myötätuntoa kansan parista. Epärehellinen ihminen syyttää usein aiheetta, eikä epärehellinen kunnioita muiden ihmisten mielipidettä. 

Radion vaikutus yhteiskunnalliseen ilmapiiriin?

Esimerkiksi radio Suomipopin aamuohjelmassa ollaan epärehellisiä, sikäli kun olen tulkinnut heidän mediakritiikkiä liioittelevat puheet oikein. Radio Suomipopin kaltaisten aamun meuhkausohjelmien ansiosta en ihmettele, että suomalaiset ovat hyvin empatiavajaita. Radiossa huudetaan että valtakunnassa on kaikki hyvin ja turha valittaminen pitää loppua, ja samanaikaisesti media pönkittää radiopersoonien avulla otetta suomalaisista negatiivisia ajatuksia julkituomalla nähdäkseni aivan liikaa. 

Media ohjaa edelleen vahvasti kansalaisten ajattelua
 

Mediapersoonilla on suuri ohjaava vaikutus yhteiskunnassa vallitsevan aidon välittämisen ja kiltteyden tasoon. Herääkin kysmys, pitäisikö mediapersoonien psykologinen rakenne syytä selvittää tarkempaa ennen kuin heille annetaan vaikutusvaltaa mediassa. Mediapersoonien tulee kestää töistä johtuvaa arvostelua, mutta toki heillä on oikeus yksityisyyteen ja kotirauhaan. Ei henkilöä saa silti edes mediapersoonana arvostella hänen ihmisyyttään kyseenalaistaen, mutta kyllä henkilön tekoja, sanoja ja käyttäytymistä voi kritisoida. 


Miten täysin paska voi olla suomalaisten mielestä hyvä?

Täysin paska kulttuuriteos on suomalaisten mielestä hyvä, jos se pilkkaa jotain henkilöä tai tietynlaisia ihmisiä tai sitten voi nähdä itsensä teoksen tekijänä. On tosiaan tietenkin parempi aina liioitella omaa kaltoinkohtelua ja hakea myötätuntoa vähintään sosiaalisessa mediassa tai jopa radiossa tai televisiossa, vaikka törkeää arvostelua ei olisi edes ollut.

Lopuksi

Rehellinen ihminen ei syytä muita, vaan hän pyrkii tekemään asiat paremmin ja jättää arvostelun perustan tyhjäksi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Jos suosikkinäyttelijä imitoi poliitikon puhevikaa ja käytösmaneereita lauantai-illan prime time-showssa, sitä sanotaan poliittiseksi satiiriksi. Jos työkaverisi imitoi puhevikaasi ja käytösmaneereitasi perjantain ryhmäpalaverissa, sitä sanotaan työpaikkakiusaamiseksi.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Sanotaan että julkisen henkilön pitää jotain myös sietää, mutta kai sitä tosiaan voisi jotkut mediassa opetella hieman käyttäytymään.

Tämän blogin suosituimmat