KimmoHoikkala Kultturelli ihminen?

Tietoa on saatavilla nykyään

"Since we cannot know all there is to be known about anything, we ought to know a little about everything."
-Blaise Pascal (1623-1662)

Sokrates (eaa.  470/469- 399) on puolestaan aikoinaan sanonut, että aidosti viisas ihminen ei tiedä yhtään mitään. Tosiasia on, että Sokrateksen aikakaudella ei ollut viisas ihminen, jos väitti tietävänsä jotain tieteellisessä mielessä, koska silloin eri luonnontieteellisiä asioita ei osattu vielä todistaa, kunnes tuli aika Pythagoraksen (eaa. 582-496) ja Arkimehdeksen (eaa. 287-212).

Tosin tässä voi huomata ajatteluristiriidan, koska filosofi Sokrates syntyi Pythagoraksen jälkeen. Pythagoras nimittäin todisti tieteellisin keinoin käyttäen matematiikkaa hyödyksi, että suorakulmaisen kolmion kateettien neliöiden summa on yhtäkuin hypotenuusan neliö. On sitten eri asia, onko Sokrates edes sanonut tai tosissaan sanonut, että "viisas ei tiedä yhtään mitään."

Blaise Pascalin aikaan tiede oli kuitenkin jo kehittynyt Kopernikuksen teorian mukaan, kun Kopernikus väitti maapallon kiertävän aurinkoa eikä päinvastoin. Galileo Galilei (1542-1642) sittemmin todisti Kopernikuksen olleen oikeassa.

Isaac Newton (1643-1727) ja hänen kolme teknillisen fysiikan perusaksioomaa syntyivät varmaan paljon sen takia, kun sen aikauden matemaattiset työkalut olivat kehittyneet ja taisi Newton korkeampaa matematiikkaa hieman fysiikan tutkimustyön ohessa myös itse kehittää.

Hyppy tähän päivään

Nyt kun mietin tieteen kehittymistä, niin olemme vähitellen kulkemassa kohti suurempaa tietoisuuden tasoa eikä vähiten teknisen kehittymisen ja sähköisen viestintäteknologian eli lähinnä internetin ansiosta.

On sitten eri asia, kestääkö ihmiset totuutta etenkää ihmisyydestä, koska ihminen on teollistumisen ja markkinatalouden aikakaudella todennut pärjäävänsä parhaiten roolikeskeisen maailmankuvan kanssa. En kaipaa aikaa ennen teollistumista, koska silloin elettiin tavallaan ihmiskunnan pimeintä aikaa, kun uskottiin pakkoon ja kuritukseen ellei kansalaiset totelleet johtajiaan keskiajalla.

Ihminen on aina parempilaatuinen mitä synkimmillään ajattelemme, mutta ihminen on silti haavoittuvampi mitä positiivisimmallaan ajattelemme. Olen vakuuttunut että etenemme yhä Blaise Pascalin aikakaudesta kohti suurempaa tietoisuuden tasoa, koska käyttäytymistietoa on enemmän.

Lisäksi myös muut tieteet ja tieto ihmisen suhteesta ympäristöön kaikilla elämän osa-alueilla lisääntyy. Tieto on myös yhä useampien ihmisten saatavilla, jos ihminen niin haluaa vapaan tiedonvälityksen ja internetin ansiosta.

Lähteet:
www.wikipedia.org

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat