KimmoHoikkala Kultturelli ihminen?

Varusmiespalveluksen kokemuksellinen merkitys?

 • Alokas Hoikkala KK.
  Alokas Hoikkala KK.
 • Ilmavoimien aliupseerikurssin 2/98 kurssijulkaisu.
  Ilmavoimien aliupseerikurssin 2/98 kurssijulkaisu.
 • Tupakavereiden arvioita minusta.
  Tupakavereiden arvioita minusta.
 • Viimeinen kuntotesti.
  Viimeinen kuntotesti.
 • Alikersantti Hoikkala KK.
  Alikersantti Hoikkala KK.

Yksi varma jutunaihe tietynlaisten suomalaisten miesten keskuudessa ikään katsomatta ovat muistot niiltä ajoilta eli muistot varusmiespalveluksesta. Inttimuistoja en muista kenenkään puhuneen hirveän kireissä tunnelmissa ikinä ja ajattelin, että jospa tästä saisi keskustelua ja muistelua aikaan myös täällä Uusi Suomi Vapaavuoro -blogipalstalla.

 

Ote omaelämäkertakirjastani Kuntoutujan tie s.  266-267:

29. tammikuuta 2007 16:08


Otin talteen tarinan minun inttikokemuksistani tänne päivikseeni:


Saapumiseräni oli 2/98. Palvelin Ilmavoimien teknillisen koulun koulutuskomppaniassa Kuoreveden Hallissa, joka on siis taajama. Alokasaika oli aika hyppyytystä, vaikka ilmavoimissa yleensä varmaan onkin helpompaa kuin maavoimien joukko-osastoissa. Pärjäsin ihan hyvin kuntotesteissä. Juoksin näet kipeänäkin alokasajan cooperissa liki 3000 metriä. Juoksin cooperia kuumessa, koska minulta olisi saattanut palaa viikonloppulomat, jos olisin hakenut vemppaa veksistä eli liikuntavapautusta varuskuntasairaalasta. Ammunnasta sain muistaakseni 9/12 osumaa eli hopeisen merkin.


Alokasajan loppupuolella tuli puheeksi jatkokoulutuspaikka. Olisin halunnut ilmanvalvontamieheksi, mutta komppanian päällikkö osittain määräsi minut aliupseerikouluun. No enhän minä sitä lopulta paljon hanttiin laittanut. Aliupseerikoulun kävin Tikkakoskella. Minusta tuli sääaliupseeri. Aliupseerikoulussa oli välillä vittumaista, mutta eipä se nyt niin paha koulutus ollut. Sanotaankin kai että sääaukki oli ainakin siihen aikaan Suomen helpoin aliupseerikurssi. Saatoin olla silloin jopa samaa mieltä. Minä sain aliupseerikurssilla lempinimeksi everstin jostain syystä.


Lopun aikani palvelin Hallissa Kuorevedellä. Toimenkuvani oli laatia sääsähkösanomia eli synop-sanomia ilmatieteen laitokselle kolmen tunnin välein. Päiväsaikaan laadittiin myös metar-sanomia eli ilmailusääsanomia. Välillä saatiin syöttää koneelle myös lennonvarmistussanomia. Olin muuten joulun gineksessä eli päivystin koko joulun vuonna 1998 yksin sääasemalla, jonka aikana luin melkein kokonaan Sinuhe egyptiläisen.


Oli se melko tylsää aikaa päivystää sääasemalla, kun ei siellä ollut oikein mitään tekemistä. Lähdinkin sitten loppuaikana vielä vapaaehtoisena ampumaleirille Niinisaloon ja siellä oli ihan hauskaa. Palveluksen lopussa oli vielä kuntotestit ja pärjäsin testeissä ihan hyvin. Juoksin cooperissa 3090 metriä vaikka olin lihonut palvelusaikana yli 10 kiloa. Sain kultaisen juoksijamerkin kolmetonnisesta cooperista. Lihaskuntotestissäkin sain lähes erinomaisen tuloksen. Olin silloin tosiaan hyvässä fyysisessä kondiksessa, vaikka eipä sillä nyt paljoakaan merkitystä ole.


Kotiin oli kiva päästä 362 vuorokauden palvelun jälkeen. Minulla oli heti duunipaikka ja koulupaikka valmiina intin jälkeen, niin ei tarvinnut jäädä laakereille lepäilemään. Kertaamaankin olisin varmaan lähtenyt, mutta eipä kutsua tullut ilmeisesti siksi koska palvelin niin hyvin, heh. Vitsit sikseen kun totean, ettei minua varmaan enää kertaukseen sairauteni vuoksi huolittaisikaan. Kaiken kaikkiaan sanoisin lopuksi, että yleinen asevelvollisuuspalvelus kannatti ehdottomasti käydä!

 

Kuntoutujan tie - Jussi "hermit" Nieminen (salanimi)

Julkaistu vuonna 2010 

Kuntoutujan tie on luettavissa kokonaan ilmaiseksi Google Kirjat -sivustolla!

Linkki: https://books.google.fi/books/about?id=o3SUtpz1bj8C&redir_esc=y

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Alkoi mietityttää, että tätä avaustani voi joku pitää itsetehostuksena, mutta ei se sitä ole. Enhän minä hyvyydelleni voi mitään ja on niitä kovempiakin kavereita käynyt varusmiespalveluksen kuin minä?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Yksi varma jutunaihe tietynlaisten suomalaisten miesten keskuudessa ikään katsomatta ovat --- muistot varusmiespalveluksesta."

- Mitähän tuo "tietynlaisten" merkitsee? Systeemihän sitoo joka iikkaa, vaikka tiedän toki myös mahdollisuuden sivuuttaa intti. Juuri ne lusmut ovat minun ikäluokkani mielestä "tietynlaisia".

Kiinnostava blogiteksti, ehdottomasti!

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Lähinnä tarkoitin maanpuolustukseen myönteisesti suhtautuvaa miestä tai joskus jopa naista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun tuntemattomien ihmisten kanssa aloittaa keskustelun tai jos puolitutussakaan porukassa ei oikein löydy muuta puhuttavaa, niin miesten kesken inttimuistot ovat sopivalla tavalla automaattisesti yhdistävä tekijä. On koettu jotain yhteistä, mikä poikkeaa arkielämästä siinä määrin, että siitä "kannattaa" keskustella. Se on kuitenkin yhdistävämpi keskustelun aihe kuin vaikkapa säätila, mikä yhdistääkin sitten jokaisen meistä okoonpa mitä sukupuolta tai ikäluokkaa hyvänsä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#4
Juuri noin. Olen tehnyt saman huomion.

Tämän blogin suosituimmat

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset