KimmoHoikkala Kultturelli ihminen?

Tietokonesimulaatioiden mahdollisuudet?

Kaikki tiedämme, että ihmisen toiminta on hyvin monimutkaista, eikä vähiten sen takia koska elämme jatkuvassa vuorovaikutuksessa ympäristön ja suorien elimistöömme vaikuttavien tekijöiden kanssa. Minua kiehtoo suuresti ajatus, että voisimme joskus toteuttaa ihmisen elimistön simulaation mahdollisimman aitona. Olisiko tällaiselle simulaatiolle sitten tarvetta muuten kuin viihdemielessä?

Olen itse ihan vakuuttunut, että ihmisen toiminnan paremman ymmärtämisen kannalta ihmisen elimistön simulaatio on syytä toteuttaa ihan alkaen solutasolta ja päätyen mahdollisimman tarkkaan ympäristövaikutusten huomioimiseen. Solujen DNA-prosessin täydellinen tunteminen ja niiden mallintaminen tietokoneanimaation avulla voisi lisätä huomattavasti solutason sairauksien hoidon kehittymistä ja siten lisätä ihmisten elinikää. 

Muuttujia on kyllä todella paljon, jos yritämme laatia esimerkiksi joistakin ihmisistä simulaatioita solutasolta muiden ihmisen parissa käyttäytymiseen saakka. Mielenkiintoista olisi myös saada tietoa, voiko tietynlaisten ihmisten häiriökäyttäytymistä ennustaa, jos solutasolla ihminen tunnetaan ja ympäristön muuttujia voitaisiin varioida. Sitten häiriökäyttäytymistä voitaisiin ennaltaehkäistä seurannalla ja tarvittaessa joillakin hoitokeinoilla.

Suhtaudun todella toiveikkaasti solutasolta alkaen ihmisen kokonaisvaltaiseen tuntemiseen psyko-fysiologisena kokonaisuutena, vaikka täysin luotettavaa ennustemalli ihmisen käyttäytymisestä tai fysiologisesta toiminnasta on vaikeaa saada, jos ihminen on kovin yksilöllinen omanlaisen kokemusmaailmansa ja solujen dna-rakenteen seurauksena.

PS. Tietokonesimulaatioiden mahdollisuutta ei kaiketi vielä täysin ymmärretä lääketieteen ja psykologian piirissä. Tässä voisi olla ideaa toteuttaa ihmisen toiminnan simulaatioita erilaisissa ympäristöissä ohjelmistoinsinöörien kanssa. Peliteollisuuden piirissä on varmasti jo nyt paljon tietokonesimulaatiosaamista jopa Suomessa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat