Kaikki blogit puheenaiheesta Ruotsin kieli

Hallitus voisi pyytää anteeksi Hurmeelta

Vielä muutama vuosi sitten koululaiset eivät uskoneet, kun kerroin tosijutun 60-luvulta:

Vasemmistoliberaali amerikkalaiskoomikko Danny Kaye kysyi Suomessakin esitetyssä tv-showssaan nopean vitsisikermän keskellä: "Mikä on toiselta puolen punainen ja toiselta vihreä ja sanoo ei vielä, ei vielä?... suomalainen tomaatti".

Shown jälkeen ruutuun ilmaantui vakavakasvoinen uutistenlukija sanomaan, että äskeinen ohjelma ei vastannut Suomen ulkopoliittista linjaa.

Ihmiskokeita tekoälytutkimuksen luonnollisen kielen oppimisen osa-alueella

Lähdin tekemään tätä pienimuotoista tutkielmaa ensinnäkin elokuvassa Arrival esitetyn hypoteesin innoittamana. Se on lyhyesti, että kieli olisi tärkein työkalu tai ase, joka älyllisellä olennolla voi olla. Ylitulkitsin sitä siten, että kieli olisi yhtä kuin äly. Cogito ergo sum, ajattelen, siis olen. Nykytieteen alkusanat, joita ei olisi voitu sanoa ilman kieltä.

Ruotsinkieltä ja tulkkausta tahtomattaan

Puhuttiin tuossa äskettäin siitä kuinka opin aikanani Ruotsinkielen muutettuani Ruotsiin.
Sain siellä käsiini paljon ”En rolig halvtimme” ja ”Kalle Anka”- lehtiä. Niitä sitten illat lueskelin Ruotsi-Suomi sanakirja käsien ulottuvilla ja yllättävän nopeasti opin jo ihan auttavasti sen kielen. Lisäksi minulla oli tyttöystävä joka puhui minulle päivittäin melkein pelkästään ruotsinkieltä kun hän oli jo pienenä muuttanut ruotsiin eikä oikein osannut suomea, joten opin myös hyvin kuuntelemaan ja ymmärtämään ruotsin kieltä.

Julkaise syötteitä