Kaikki blogit puheenaiheesta Kirjallisuus

Lukemisen psykologiaa

Opin takavuosina työelämän tarpeisiin pikalukemisen ja selailulukemisen. Ne vaurioittivat tapaani lukea kaunokirjallisuutta, kuva 2. Nykyisin kuuntelen paljon e-äänikirjoja kompensoiden tuota ”vammaisuuttani”.  

 

https://www.amazon.com/Reader-Come-Home-Reading-Digital-ebook/dp/B074DTJ2CT/ 

 

Paljon on edetty sitten tämän kirjan, jonka ostin ja luin vuonna 1987: 

Pirkko Saision juhlaviikot

Kirjailija Pirkko Saisio täyttää ensi viikolla 70 vuotta (16.4.2019). Sen vuoksi hän on näinä päivinä paljon esillä, mutta myös siksi, että häneltä on julkaistu uusi kirja (Epäröintejä, Siltala 2019). Meneillään ovat Saision juhlaviikot.

Mietin kuumeisesti, miten Saisiota voisi luonnehtia merkkipäivän kunniaksi niin, ettei sortuisi imeliin latteuksiin. Joku ylisti häntä Jörn Donnerin ohella viimeiseksi kirjalliseksi mammutiksi, toisen mielestä hän on mestari, suurin elossa oleva suomalainen kirjailija, Finlandia-palkinnon voittanut elävä klassikko.

Kurt Tucholsky (1890-1935)

Törmäsin aivan sattumalta kirjailija Kurt Tucholsky:yn, joka näyttää olevan suosittu kulttikirjailija Saksassa, Puolassa, Hollannissa jne. Meillä Suomessa hän on sillä tavalla vähemmän tunnettu, ettei hänestä edes löydy suomalaista wikipediaa, saatikka käännöksiä.

Kun novellikirjailija totuuden löysi

Kun Reijo Mäen Vares-kirjojen novellikirjailija Luusalmi miettii aiheita tulevaan kirjaansa, hän tulee siihen tulokseen, että taiteilijana hän ei voi paeta rooliaan yhteiskunnan omanatuntona.

Novellikirjailija Harry Salmenniemi on Luusalmen hengenheimolainen. Salmenniemikään ei pakene yhteiskunnallista vastuutaan, ja mikä ettei, sillä hän on löytänyt totuuden.

Hieno valinta - Heikki Kännölle Runeberg-palkinto

Turkulainen kirjailija Heikki Kännö on voittanut tämän vuoden Runeberg-palkinnon romaanillaan Sömnö. Palkinnon arvo on 10 000 euroa. Aivan loistava ja oikeaan osunut valinta! Runeberg-palkinto on Finlandian ohella Suomen merkittävin kirjallisuuspalkinto.

Kännö, 50, on valmistunut taidemaalariksi Turun piirustuskoulusta. Esikoisteos Mehiläistie (2017) oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon, Tähtivaeltaja-palkinnon ja Tulenkantaja-palkinnon saajaksi.

Runeberg-palkinnon raadin puheenjohtaja, Virpi Hämeen-Anttila perusteli Kännön valintaa seuraavasti:

Muistoissa vielä mennään

Viimeinen avaukseni herätti paljon keskustelua.

http://arialsio.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/267600-varhaisia-muistoja-vuodelta-1957

Nyt muistellaan aikaa milloin kukakin oppi lukemaan ja mikä oli ensimmäinen kirja joka tuli luettua?

Vihaisen miehen lohduton yksinpuhelu

Kirjailija Antti Nylén on vihainen: ”Vihaan tätä tympäisevää pohjoista maata, joka pitää minua taideorjanaan ja lohtumiehenään. Tahdon koko Suomen luhistuvan sontakeoksi, jonka huipulla palvotaan rahaa ja presidentin vauvaa ja lauletaan ylistystä muutamille upporikkaille pikkumiehille, jotka suoltavat aivokudosta mädättävää digitaalista saastaa suureen maailmaan.”

Miksi juuri kirja?

Jälleen kerran puffataan kirjojen lukemista, nyt YLE:n artikkelissa.

Luen koko ajan, kuten kyseisen linkin tekstiä. Luen työkseni kaikenlaisia tekstejä, myöskin kirjoitan. Useilla kielillä.

Urputusta dekkareiden realismista

Etsiväromaaneista parhaat kuvaavat realistisesti myös henkilöiden iän ja heidän aikakautensa. Kommentoin vastaväitettä heti: joo joo – ovathan Holmes, Poirot ja Wolfe ihan kivoja, vaikka vanhenevatkin vähän hitaasti ympäristöön verrattuna.

Mutta syvemmin yhteiskuntaansa pureutuvat tietenkin Raymond Chandlerin Philip Marlowe ja Colin Dexterin Endeavour Morse.

Finlandia-voittaja Olli Jalonen

Kirja-alan merkittävin markkinointitempaus, Finlandia-palkintojen jako, on onnellisesti ohi ja kirjojen tärkein myyntisesonki voi alkaa. Eniten huomiota saa kaunokirjallisuuden voittaja Olli Jalonen (Taivaanpallo, Otava), joka voitti Finlandian jo toisen kerran.

Julkaise syötteitä