KimmoHoikkala Kultturelli ihminen?

Hiihdon doping-epäily Norjassa on herkkua suomalaisille!

Muistamme kaikki penkkiurheilijat lopun elämää suomalaisten doping-käryt Lahden MM-kisoissa vuonna 2001. Muistaako kukaan sitä millaisen kohtelun suomalaiset kärähtäneet hiihtäjät ja valmentajat saivat Suomen kansalta? Eipä siinä paljon ymmärrystä osoitettu!

Nyt sitten nauretaan norjalaiselle tosi kauniille hiihtäjättärelle Therese Johaugille, vaikka vielä ei ole varmaa selvyyttä doping-epäillyn syyllisyydestä vilppiin tai dopingin käytön laajuudesta Norjassa. Onko tämä vähän erikoista toimintaa suomalaisilta naureskella nyt norjalaisille, vaikka norjalaisilta ei ikinä ole herunut juurikaan ymmärrystä suomalaisten omille doping-sekoiluille. 

Hiihdon asiantuntija Kari-Pekka Kyrö toi esille kyllä norjalaisten doping mahdollisuutta puoltavan lausunnon, kun Kyrö sanoi Yleisradiolle, että norjalaisten tulokset ovat parantuneet hämmästyttävällä tavalla. Kyrö on takuulla oikeassa epäilyssään, että nopeusominaisuudet alkavat ihmisillä hidastua kun kolmekymmentä ikävuotta lähenee. Kestävyysominaisuuksia voinee ylläpitää pitempään ja niitä ehkä voi vielä kehittää kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen.

Yritetään välttää suomalaisina kauheeta norjalaisten lynkkausmielialaa, vaikka emme me ole omiakaan doping-urheilijoitamme ikinä halunneet enemmistön kansan piirissä ymmärtää. On turhaa valittaa ja syyttää muita vilpistä, jos ei ole itsekään urheilijana tyytyväinen, että suoritustehot ovat parhaalla mahdollisella tasolla. Puhetta tietenkin maailmaan mahtuu, mutta pitääkö tosi kaunista norjalaista hiihtäjää käsitellä niin ikävästi huulenheittomielessä huulirasvalla tai ilman?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

"keskiviikko 30. maaliskuuta 2011
Epo ja dopingkohu jatkuu!
Eduskuntavaalit ovat tulossa, mutta päivän pääuutinen on monessa tiedotusvälineessä Lahden MM-kisoihin vuonna 2001 liittyvä doping-kohu, jossa suomalaiset huippuhiihtäjät kärähtivät yksi toisen jälkeen.

Toisaalta dopingkohu-uutisointi antaa kuvan joidenkin suomalaisten epärehellisyydestä, mutta toisaalta julkisuus tämän kohun ympärillä lienee suhteeton ajatellen sen yhteiskunnallista painoarvoa.

Moraalista voisi keskustella enemmänkin, koska ainakin minusta tuntuu siltä, että rehellisyyttä ei Suomessakaan arvosteta aina riittävästi."

http://kimmofree.blogspot.fi/2011/03/epo-ja-doping...

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Nyt Norja pitää sulkea pois Lahden MM-kisoista, koska aivan selvästi Norjan hiihtoliiton dopingtoiminta on systemaattista ja valtiojohtoista!
Samalla pitää Norja sulkea pois FIS:in ja WADA:n johtotehtävistä.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Aika rohkea väite. Voi tietenkin olla että hiihdossa ja muissa kestävyys- ja voimalajeissa käydään edelleen rajoilla kokeilemassa jäädäänkö kiinni vilpistä vai ei.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Dopingkäry on tosiasia eikä siitä ole epäselvyyttä.

Mutta ovatko suomalaiset nauraneet sille? Mistä niin olet saanut kuvan? Ja miksi implisiittisesti annat ymmärtää, että kun kohde on "tosi kaunis", niin se vielä raskauttaa asiaa?

Tuo kysymys siitä pitääkö "tosi kaunista" hiihtäjää käsitellä huulirasvalla tai ilman saattaa myös sukeuttaa lukijoissa tietynlaisia mielleyhtymiä.

Kaiken kaikkiaan tämä(kin) tapaus osoittaa kuinka suuri merkitys dopingilla voi olla tulosten saavuttamiseksi. Jos näin ei olisi asian laita, niin nykymaailman testauskäytännön huomioiden olisi selvää, ettei kukaan koskisi niihin "analogisiin stereoihin" pitkällä tikullakaan.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Joo, olen joskus hieman kömpelö ilmaisemaan itseäni. :)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Liekö Lahdenkaan tapauksia tutkittu kaikkien maiden kohdalla loppuun saakka. Se jolla on valtaa, se sanelee mitä tapahtuu kenenkin kohdalla. Aikanaan Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueen johto antoi MM-kisoihin osallistumisen ehdoksi vapauttamisen dopingtesteistä. Se myös hyväksyttiin. Mitä mömmöjä he oikein söivätkään omissa kisoissaan, kuinka testejä manipuloitiin. Suomalaisista noina aikoina kärysi ainakin Stig Wetzell, mutta muitakin oli. Tämän päivän norjattaren jutussa voi aina uutta ajattelua harrastaa. Tuli nimittäin mieleen, että jos sitten vaikka juhlien jälkeen hän huitoi rasvatkin kurkusta alas. Nämäkin urheilijat juovat alkoholia joskus, tai sitten ovat jostain muusta syystä pyörällä päästään. Silloin ei pakettien teksteistä yksinkertaisesti saa selvää, eivätkä annokset ole kontrollissa. Jokainen erehtyy joskus, mutta silti uskon, että Norjan hiihto ei ole aidosti puhdas dopingista. Norjatar ei ole enää koskaan se sama kaunotar, jollaisen kuvan hänestä ennen tätä sai. Tienatut miljoonat eivät korvaa sitä epäpuhdasta mainetta, joka nyt seuraa häntä varjon lailla. Tämä linkki ei liity Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueeseen, mutta tällaista tämä vain on. http://www.hs.fi/urheilu/a1421380296816

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Virheitä sattuu välillä. :)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Banaania söin, ja talkkari pisti jotain vitamiineja jne.. harvoin urheilija sanoo suoraan jotain ottaneensa. A ja B näytteet on Johaugin osalta tutkittu ja väliaikanen kilpailukielto pitää olla tosiasia, kuten Walker FIS stä sanoo. Näin ei vaan ole. Koska Norskit pelaavat aikaa ja kun saavat itse tutkia syitä ja seurauksia, niin siinäpä se kausikin mukavasti menee. Doupattuna, tai ei. Ja se on muuten sellainen aine, että se soveltuu ominaisuuksiensa puolesta hyvin kestävyysurheiljan palautumisajan nopeuttamiseen. Se on yksi treenauksen kulmakivistä. Lusäksi tämä vanha DDR n aine on kai vaikea havaita testeissä.

Norskithan ovat mainostaneet puhtauttaan ja pilkanneet muita aineiden käytöstä. Banderolleissakin luki pitkään
SISU = EPO.

Perisuomalainen vahingonilo on muuten nyt siis saavuttanut muutkin hiihtomaat. Ruotsissa, urheilussa ei muuta puhutakaan, ja ihmetellä. Ja ihan kyllä aiheesta ja asiallisesti.

http://www.svt.se/sport/

Ja tuon rasvan käytöstä ihotautilääkärin näkemys Aamulehdessä

http://www.aamulehti.fi/urheilu/laakarilta-tyrmays...

Tämä oli toinen käry muutaman kk n sisällä. Saadaanko vielä kolmas ? Miksi Björgen vihjailee lopettavansa.

Tämän blogin suosituimmat