KimmoHoikkala Kultturelli ihminen?

Älä saata toista häpeään!

Voiko ihminen vapautua häpeästä kokonaan? Helpompi on varmasti vapautua häpeästä kuin syyllisyydestä.

Häveliäisyys on sitten eri asia kuin häpeä. Ihminen on häveliäs, mikäli hän ei hae tietoisesti itselleen häpeäkokemuksia tai uhmaa häpeää. Olen itse kokenut että häveliäisyyden rikkominen on ollut minulle vapauttavaa. Tosin välillä mietin, että onko kaikessa ollut sittenkään järkeä, mutta siitä ei synny useinkaan häpeäkokemusta mieleeni.

Silti on joitakin minulla on joitakin julkaisuja sosiaalisessa mediassa, joista en voi olla ainakaan ylpeä. Voi olla että tavallaan olen nostanut tasoani julkaisijana somessa ja sen takia kaikki vanhat julkaisuni eivät tunnu enää niin kivoilta.

Häpeä on elämässä rajoittava tekijä, mutta häpeänpelossa ei ole järkeä. Häpeä sitäpaitsi liittyy useimmiten jo tapahtuneisiin asioihin, eikä niille siten voi enää mitään vaan ne tapahtumat voi vain yrittää hyväksyä. Älä saata toista häpeään, vaan kannusta toista ennemmin murtamaan omat häpeäkahleet!

Inpiroiduin omasta puhevideostani:

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Muistan kuinka yhdeksänkymmentäluvulla häpesin viikon sitä, että olin atk-alan demotilaisuudessa sinutellut ostajaorganisaation edustajaa! Nykyään sinuttelu on ehkä tavallisempaa kuin teitittely.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Juu, tapakulttuuria uhmaamalla voi aiheuttaa itselleen häpeäntunnetta ja muille myötähäpeän tunnetta. Olen silti luonnollisesti hyvien käytöstapojen puolesta, mutta onko ylikorrektissa käyttäytymisessä mitään järkeä?

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Kaipa se tuolloin tuli tunnustettua, että liike-elämään kuuluu korrekti käyttäytyminen. Se toimii tyynynä ihmisten välillä, kun kuitenkin taloudellisista asioista on kysymys.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Joskus tapakulttuuria on hyvä uhmata ja opetella voitytamaan häpeän tunne, kun häpeästä oppii pääsemään irti tuntuu olo paljon kevyemmältätarttumaan uusiin haasteisiin ja ongelmiin kuten hyväksynnän hakuisuuteen, leimautumisen pelkoon sekä brändin ja roolin vaatimiseen. Kirjoittamattomia sääntöjä on tapakulttuurissa paljon, ja erittäin herkällä liipaisimella ei outulinnuista tykätä vaan jätetään kylmästi ulkopuolelle ja paheksutaan. Itse kaipaan kymmenenvuoden takaista ihmisten uhkarohkeutta ja avoimuutta jotka seitsemässä vuodessa katosivat tyhjään kuin Yhdysvaltain finanssi kupla.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Mun mielestä häpeä on turha tunne.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ylipäätään mitä hävettää on? Mennyt on jo tapahtunut emmekä voi enään kuin vatvoa ja spekuloida mikä meni oikein, mikä meni pieleen ja mitä siitä tulisi oppia.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #8

Ja häpeässä on erikoista se, että sitä tuntee eniten ehkä sellaiset joilla ei ole edes aihetta hävetä. Toki häpeä voi olla osa kasvua ihmisenä, eikä se silloin olisi aivan turha tunne. Häpeällä kasvattaminen voi kyllä olla jopa haitallista.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Suomen kieli kirjotettuna ja sivistyskielenä on vielä nuori, vaikkakin on aistittavissa sen olevan jonkinlainen ikivanha kieli, suoraan luonnon helmasta noussut ja nostettu. Muutama vuosi sitten havainnoin, kun mediassa puhuttiin paljon koulukiusaamisesta, että meiltä puuttuu arkielämän puhuttelufraasityökalupakki arkikäytöstä. Kielemme on otettu käyttöön tarpeeseen ja käytännön kommunikointiin, mutta siitä puuttuu vielä hienoviritys sivistyskäyttöön ja sivistyskieleksi.

Hyvä käytöstapakoodisto äidinkielessä on oivallinen tapa ehkäistä häpeää ja häpeäntunnetta. Käytöstavat vahvistuvat, kun niitä harjoitellaan ja käytetään toistuvasti usein. Käytöstapojen ja puhuttelufraasien opettelu tulee aloittaa kodeissa ja koulussa ja niiden käyttämistä pitää edellyttää myöhemminkin työelämässä ja sosiaalisissa tilanteissa.

Sanokaa, olenko väärässä. Puuttuuko kielestämme ja käytöksestämme jotain?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Ehkä voisimme jakaa Suomessa enemmän välittämistä sanojen muodossa kuin paheksuntaa ja provosoida itseämme häpeään.

Tämän blogin suosituimmat