KimmoHoikkala Kultturelli ihminen?

Narsismi vanhemmuudessa?

Pitää muistaa että haitallista narsismia on monenlaista, eikä se kaikki ole ihan täyttä pahuutta, vaikka lapsen kehitystä sairaalloiset vanhemmat aina jollakin tavalla vaurioittavat. Joskus narsistisella vanhemmalla on selvät suosikkilapset ja sitten on tietenkin mustat lampaat, joista ei niin paljon myönteistä puhuta, vaan ennemminkin narsistivanhempi alistaa muiden lasten välityksellä perheen mustaa lammasta. Vain vahvan minuuden omaava lapsi voi kestää tuollaisen vanhemman otteen tervejärkisenä. Vanhemmuus on silloin oikeaa, kun et aseta lapsiasi suosikkiasetelmiin, vaan ennemmin sotket lastesi nimiä, koska he ovat kaikki sinulle yhtä tärkeitä!

Tietynlainen yhteinen narsismi vanhempana lasten kanssa voi olla mielestäni jopa hyvä asia, etenkin jos se auttaa lasta kohtaamaan kasvuiän mukanaan tuomat häpeäajatukset. Ajattelen lievästi narsistisen yhteisen käsityksen vahvistavan lasten ja vanhempien välistä luottamusta sekä molempien itsetuntoa. Vanhemman aito ylpeys sotketaan ehkä tänä sosiaalisen median aikakaudella joskus myös narsistiseen itsetehostukseen, vaikka kyse on siitä, että haluaa jakaa hyvää omillekin some-seuraajilleen eli lähinnä hyviä yhteiskuvia lasten kanssa tai sitten pelkästään joitakin lasten kuvia! Tsemppiä kaikille some-vanhemmille!!!

t. Kimmo ja pojat 

Inspiraation sain tästä ANNA lehden Facebookissa jakamasta jutusta:

"Keskustelussa parhaaksi keinoksi oman hyvinvoinnin kannalta nähdäänkin etäisyyden ottaminen narsistiseen vanhempaan tai jopa välien katkaiseminen kokonaan. Silloin on mahdollista päästä irti narsistisen vanhemman otteesta ja löytää oma itsensä."

https://anna.fi/suhteet/ihmissuhteet/narsistiaitien-lapset-kertovat-edes...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat