KimmoHoikkala Kultturelli ihminen?

Koskettamisen herkkyydestä!

Joillekin kosketus ei merkitse juuri mitään ja he voivat koskettaa helposti myös sellaisia henkilöitä, joista he eivät erityisemmin edes pidä. Toisaalta meitä on myös herkempiä ihmisiä, joille kosketus voi merkitä todella paljon, jos kosketukseen liittyy vahva tunnekokeminen toista henkilöä kohtaan.

Jatkuvasti vieraitakin ihmisiä koskettelevien herkkyys kosketukselle voi nähdäkseni kadota ja perustelen tämän ihan omien kokemusteni mukaan, koska olen edelleen herkkä koskettamisella, vaikka kosketan hyvin tuttua henkilöä itselleni. Kykenen kyllä nykyään tarvittaessa esimerkiksi halaamaan henkilöitä, joita kohtaan minulla ei ole erityisiä tunteita, vaikka ennen vielä parikymppisenä halusin vältellä etenkin naisten kosketuksia. Jossain vaiheessa elämää naisen kosketus tuntui ihan hipaisunakin niin mahtavalta, että tarkoituksella hakeutui jopa sellaisiin tilanteisiin kuten käyttämään julkista liikennettä melko motivoituneesti. 

Edelleen ajattelen olevani kosketusherkkä, enkä oikein tiedä mistä se johtuu. Joskus olisi mieli tehnyt halata jotain naisia, mutta sitten tilanne on mennyt ohi ja se on vaan pitänyt hyväksyä. Minusta tuntuu, että olen tunne-elämältä jotenkin erikoinen, vaikka kaikillahan meillä on tarve tuntea toisen ihmisen kosketus. Tunnen toisen kosketuksen mielestäni silti niin vahvana, jos siihen liittyy kiintymyksen tunteita, että haluan tavallaan välttää kosketusta tiettyjen henkilöiden kanssa. Olen kai sellainen puolittain avuton osa-aika autistinen ihminen, vaikka minulla on rohkeampi puoli, niin silti en halua kohdata tai pyytää halausta ihastuttavilta henkilöiltä, koska pelkään ajautuvani sen takia omien ajatusprosessien kanssa vaikeuksiin. 

Tuskin olen ainoa joka tällaisia ajatuksia ja tuntemuksia miettii. Onhan tämä tavallaan surullista, mutta kyllä minä tämän kestän ja siksi ajattelin jakaa kokemukseni, kun toivon tästä olevan jollekin lohtua ja jopa apua omien ajatusten prosessoinnissa. Älkää koskettako edes kevyesti meitä osa-aikaisesti erityisherkkiä ilman lupaa, mutta toki vahingot pitää kyetä sulattamaan mielestä pois, vaikka ainakin minulle se on hyvin vaikeaa.

Ottakaa huomioon tämä koskettamiseen liittyvä tunnelatausta vahvistava tekijä minunkaltaisen mielitietyn kanssa. Itse en koe tätä tiettyjen ihmisten läsnäollessa ilmenevää kosketusherkkyyttä rasittavana, mutta kieltämättä se on saanut minun koko elämäni osittain vinoon enkä minä voi sille juuri mitään. Kiitos kaikille tunneherkille koskettaneille henkilöille ja *hali* kaikille sellaisille, joita olisin halunnut halata joskus.
 

smiley

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kosketus on henkilökohtaista juu, mutta ex anoppi oli kova koskettelemaan. ´Halusi aina vain halailla kaikkia. Onko pakko koskettaa jos ei taho? Ei ole.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Voihan sitä ajatella tavallaan heikkoutena, jos ei halua halata jotain naista miehenä, vaikka ei se sitä aina olekaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mielenkiintoista, kun puhutaan halaamisesta sanotaan saanko koskettaa. Tai puhutaan koskettelusta. Minusta halaaminen ona halaamista ja näpelöiminen sitten erikseen.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Tässä olikin katsanto nyt herkempien ihmisten ajatuksessa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Herkkyys sormissa on herkyys ajatuksissa, vai pitikö se sanoa toisinpäin.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #5

Hienosti todettu Ari! Aistimaailman kokemisessa on monilla eroja ja aistit voi turruttaa, jos halailee ja pussailee jatkuvasti ihan fiiliksen mukaan kaikkia joita on mahdollisuus lähestyä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Toivottavasti Linnan juhlissa jonotetaan jatkossakin kättelyyn eikä halailuun.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Linnan juhlat kertoo kyllä hyvin paljon muodollisuuksineen ja etenkin kättelymaratoonin ansiosta paljon suomalaisesta yhteiskuntakulttuurista. Ehkä siinä olisi seuraavat kuusi vuotta istuvalla presidentillä miettimistä, että voisiko linnan juhlia jotenkin uudistaa?

Tämän blogin suosituimmat